Blogitekstisuositus

Aloita tästä

perjantai 1. toukokuuta 2020

Aloita tästä

Tämä blogini lähtee liikkeelle maailman erikoisimmalla ruokavaliolla. En tiedä miksi, mutta olen jo hyvin pitkään haaveillut tämän dieetin toteuttamisesta, vaikka se ei käytännön syistä ole koskaan ollut mahdollista. Nyt siihen kuitenkin avautui tilaisuus erään toisen dieetin ohella, joten päätin tarttua tilaisuuteen ja haastaa itseni.

Olen ollut jossain vaiheessa elämääni hyvinkin kiinnostunut terveydestä ja terveellisestä ruoasta ja kokeillut muun muassa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Vuosien saatossa opit kuitenkin pääsivät unohtumaan ja kaikenlaisen pulla-pizza-sipsi-napostelun jälkeen ylipainoa on kertynyt liikaa ja kroppa on alkanut osoittaa mieltään: vatsakipua, suolistovaivoja, närästystä, iho-ongelmia, väsymystä ja vetämättömyyttä.

Muutama viikko sitten aloitin erittäin vähäkalorisen dieetin, josta käytetään lyhennettä VLCD (very-low-calorie diet). Käytännössä toteutan sen Nutrilettin keitto- ja pirtelöpusseilla, joita ensimmäisten kolmen viikon aikana söin viisi päivässä. Dieettiä ei sellaisenaan saa jatkaakaan kuin sen kolme viikkoa ilman lääkärin tai muun asiantuntijan valvontaa. Pusseista kertyy kaloreita 600 ja niiden lisäksi saa syödä kasviksia ja pienen proteiinilisän 200 kalorin edestä eli yhteensä vuorokauden kalorimäärä on 800. Kuulostaa todella pieneltä, mutta voin vakuuttaa, että mistään nälkäkuurista ei ole kyse, sillä dieetin alussa päästään niin sanottuun ketoositilaan, jonka aikana ei - niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin - tunne nälkää. Tämä dieetti ei kuitenkaan ole blogin aiheena, vaan se ainoastaan antaa pohjan varsinaiselle projektilleni.

Varsinainen projekti

Aikomukseni on poistaa kerralla ruokavaliostani kaikki ruoka-aineet ja lisätä niitä sitten yksi kerrallaan per päivä. Älkää kysykö mistä idean olen saanut; en ole lukenut sitä mistään, vaan se on aivan oma hullu päähänpistoni. Kuten kerroin olen haaveillut tästä jo pitkään, mutta nyt saadessani perusravintoaineet mukavasti nutripusseista, minulla on mahdollisuus myös toteuttaa haaveeni.

Säännöt ovat yksinkertaiset: vain yksi uusi ruoka-aine per päivä. Vain vettä ei lasketa ruoka-aineeksi samoin kuin ei vitamiinitabletteja, joita siis saa alusta asti käyttää vapaasti. Myöskään nutripusseja ei lasketa, koska ne ovat osa perusdieettiäni ja antavat ikään kuin starttiapua uuden ruokavalioni omaksumiseen. Tiedän myös jo tässä vaiheessa, että pussit eivät aiheuta minulle mitään oireita, joten niiden sietokyky on tavallaan jo testattu. Tarkoitus on tietenkin luopua näistä pusseista vähitellen, mutta siitä lisää sitten tulevissa kirjoituksissani.

Tarkennukseksi vielä, että ruoka-aineilla tarkoitan raaka-aineita, joten esimerkiksi "leipä" ei ole tässä ruoka-aine, vaan jokainen leivän raaka-aine (jauhot, suola, hiiva, jne.) on erikseen yksi ruoka-aine. Kun kaikki raaka-aineet ovat päässeet yksi kerrallaan mukaan, voi leipääkin siis leipoa.

Kuvittele, jos joutuisit suljetuksi jonnekin ja sinulla olisi mahdollisuus tilata vain yksi ruoka-aine per päivä, niin mistä aloittaisit? Mitkä olisivat ensimmäisen viikkosi ruoka-aineet? Ne kaikkein kriittisimmät, joita ilman et kestäisi. Kuinka tärkeällä sijalla olisivat esimerkiksi kahvi tai suola?

Tervetuloa mukaan seuraamaan tätä maailman erikoisinta dieettiä!



  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti