Blogitekstisuositus

Aloita tästä

maanantai 11. toukokuuta 2020

Ensimmäinen viikko takana

Ensimmäinen viikko tätä eriskummallista dieettiäni on takana ja pysähdyn hetkeksi pohtimaan miten on mennyt. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että olen uskaltanut tämän dieetin toteuttaa ja se on sujunut oikein hyvin. Tavallaan on hämmästyttävää miten vähilläkin ruokatarvikkeilla saa aikaan hyviä aterioita, ja on mielenkiintoista tutkia miten ruoka-aine kerrallaan muuttaa niitä aterioita ja millainen vaikutus niillä on omaan hyvinvointiin.

Ensimmäiset seitsemän ruoka-ainettani olivat:

  • 1 vilja: kaura
  • 4 kasvista: tomaatti, porkkana, parsakaali, sipuli
  • 1 marja: mustikka
  • 1 mauste: mustapippuri 
Ensimmäinen päivä pelkän maustamattoman uunikaurapuuron kanssa oli ainoa päivä, jolloin ruokaan olisi todella kaivannut muutakin, mutta muina päivinä sellaista fiilistä ei ollut, vaan ruoka oli maittavaa jopa ilman suolaa.


Laihdutus

Laihduin viikon aikana 2,8kg, mikä on enemmän kuin oli tavoitteeni ja minun on viikon päätteeksi lisättävä kaloreita ruokavaliooni, jotta laihtuminen hidastuisi. Ennen tätä viikkoa ehdin olla neljä viikkoa Nutrilettin erittäin vähäkalorisella dieetillä ja laihduin sinä aikana 6,8kg, joten kaikkiaan olen laihtunut nyt viiden viikon aikana 9,6kg. Nopea laihtuminen aivan dieetin alussa on ihan ok, mutta jos tarkoitus on pudottaa paljon painoa, niin mielestäni sopiva tahti on noin 0,5-1 kiloa viikossa.

Erittäin vähäkalorisia pussidieettejä arvostellaan yleensä tehottomiksi ja haitallisiksi, koska niiden jälkeen paino nousee nopeasti entisiin lukemiin, kun palataan vanhoihin ruokailutottumuksiin. Tämä väite on toki totta, mutta siinä mielessä turha, että se pätee aivan kaikkiin muihinkin laihdutuskuureihin, joiden jälkeen palataan vanhoihin ruokatapoihin. Jokaiseen pysyviä tuloksia tavoittelevaan dieettiin täytyy kuulua ruokavalion muuttaminen pysyvästi terveellisemmäksi. Pussidieetti itsessään ei anna juuri mitään ohjeita varsinaisen ruokavalion muuttamiseen, koska siinä on ajatuksena korvata ensin (kolmen viikon ajan) kaikki viisi ateriaa keitto- tai pirtelöjauheilla ja sen jälkeen osa aterioista, kunnes tavoitepaino on saavutettu. Varsinaisten aterioiden muuttaminen terveellisempään suuntaan täytyy siis tapahtua jonkun muun ohjelman tai tiedon varassa, ja tämän vuoksi pussidieetti ei mielestäni sovi varsinaiseksi pitkäaikaiseksi dieetiksi, vaan ainoastaan eräänlaiseksi starttiavuksi.

Erittäin niukkakalorinen dieetti kuuluu myös Käypä hoito-suosituksiin, joten sitä voitanee pitää turvallisena. Normaalia ruokaa syömällä kaloreiden pudottaminen 800 kaloriin päivässä on mielestäni huono ajatus, koska silloin tarvittavia ravintoaineiden määrä ravinnosta jää liian alhaiseksi, joten tällainen ENE-dieetti tulisi toteuttaa nimenomaan siihen tarkoitetuilla valmisteilla, jotka sisältävät kaikki tarvittavat ravintoaineet. Itse käytin ja käytän edelleen ainoastaan Nutrilettin keitto- ja pirtelöjauheita, koska niitä oli paikkakunnallani helpoiten kaupoista saatavilla. Varmasti jokin toinenkin tuotemerkki ajaa saman asian, eli tarkoitus ei ole tässä mainostaa nimenomaan tätä yhtä.


Kokemukseni pussidieetistä ovat yksinomaan hyviä. Laihduin nopeasti ja ilman nälkää. Pari ensimmäistä päivää oli ehkä jonkin verran nälkä, mutta sen jälkeen olo oli yksinomaan koko ajan hyvä ja energinen. Ei uskoisi, jos syö vain 800kcal päivässä, mutta hyvä olo johtuu siitä, että elimistö siirtyy ketoosiin, jonka aikana ei juurikaan tunne nälkää. Tuntemukset ovat varmasti yksilöllisiä, mutta tiedän, että suurimmalla osalla kokemukset ovat samanlaisia kuin itselläni. Henki haisi pahalta, mutta mitään muita sivuvaikutuksia en huomannut.

Ensimmäisten kolmen täysnutrausviikon jälkeen tarkoitukseni oli lisätä ruokavalioon aina 100 kaloria kerrallaan muutaman viikon välein ja tuunata aterioitani yksi kerrallaan, kunnes ihannepaino on saavutettu ja ruokavalio vakiintunut. Samalla etsin googlaamalla tietoa ravinnosta ja muodostin itselleni tavoitteen, jota kohti olen nyt matkalla. Löytämäni kaikkein terveellisin mahdollinen ruokavalio hämmästytti itseni perinpohjin, ja suuri osa siihen astisesta tiedostani osoittautuikin harhaluuloksi. En paljasta tästä ihmeruokavaliosta tässä vaiheessa tämän enempää, mutta vähitellen ruoka-aineita lisätessäni se kyllä avautunee pala kerrallaan.

Pysykää messissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti