Blogitekstisuositus

Aloita tästä

maanantai 4. toukokuuta 2020

Päivä 1: kaura

Valitsin ensimmäiseksi ruoka-aineeksi monikäyttöisen kauran. Kaura sopii jossain muodossa kaikille aterioille ja siitä voi valmistaa juomaakin. Se on hyvänmakuista, vatsaystävällistä ja edullista perusruokaa, joka on helposti yhdistettävissä monien muiden ruoka-aineiden kanssa. Kauraa viljellään kotimaassa, mikä on itselleni tärkeä kriteeri ruoka-aineita valitessani. Kaurapuuron olen jo iät ajat syönyt ilman suolaa, niin olettaisin, että tästä suolattomasta ensimmäisestä päivästä selviän aivan mainiosti nimenomaan kauran avulla.

 Kaura

  • Kaloreita 382kcal/100g tai 153kcal/1dl. 
  • Rasvaa 7,2g, proteiinia 13,6g, hiilihydraatteja 60,0g, kuitua 10,0g (per 100g).
  • Luontaisesti gluteeniton. (Tai voidaan sanoa näin, vaikka ei ihan pidäkään paikkaansa.) 
  • Enemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin muissa viljoissa. Runsaasti terveyteen vaikuttavia hyviä ominaisuuksia.
  • Kuoriosa sisältää viittä kahdeksasta välttämättömästä aminohaposta. Kauraleseissä on kuoriosa tallella, joten niitä kannattaa käyttää säännöllisesti.
  • Edistää ruoansulatusta ja ehkäisee ummetusta.
  • Parantaa kolesteroliaineenvaihduntaa ja tasaa verensokerin vaihteluita.

Tarkoituksena ei ole tehdä kaiken kattavaa selostusta ruoka-aineista tässä blogissa, mutta listaan kuitenkin ainakin muutamia ominaisuuksia, jotta muistuttaisin itseäni ja lukijoita siitä kuinka suuri merkitys syömällämme ruoalla on terveyteemme ja hyvinvointiimme. Listaamani ravintoarvot ovat aina Finelistä, ellei toisin mainita.

Ostokset

Hintojen seuranta on yksi tärkeä osa projektiani. Onko terveelliseen ruokavalioon tavallisella ihmisellä edes varaa? Oma ruokabudjettini on tällä hetkellä 5,50€/pv eli noin 165€/kk. Mihin se riittää? Sitä on tarkoitus tässä samalla selvittää ja siksi kirjaan ostokset erittäin tarkasti ylös ja seuraan budjetin riittämistä.




Ostoksilla kävin jo päivää ennen sunnuntaina ja ostin sekä kaurahiutaleita että kaurajyviä.
  • Pirkka Luomu kaurahiutaleet 850g 1,55€
  • Myllärin Ateriajyvät Kaura 500g 1,79€
Ostokset tekivät yhteensä 3,34€, joten hyvin varat riittivät. Nutrilettin keitto- ja pirtelöpussit ovat aika kalliita, noin euron per pussi, mutta en laske niitä mukaan tähän budjettiin. Tarkoitus on päästä niistä pian eroon ja todennäköisesti en niitä enää uusia ostakaan, vaan käytän vain nykyisen varastoni loppuun. 

Ateriat

Nyt päästäänkin päivän parhaaseen hetkeen eli ruoanlaittoon... njam!

Olen saanut ateriarytmini tasaiseksi ja päässyt eroon loputtomasta napostelusta nutripussien avulla. Syön viisi ateriaa päivässä ja aina samaan kellonaikaan (tosin tällä hetkellä erinäisistä syistä kellonajat ovat tästä poikkeavat, mutta pääsääntö on kuitenkin): aamiainen klo 9, lounas klo 12, välipala klo 15, päivällinen klo 18 ja iltapala klo 21. Muut ateriat korvaan täysin pusseilla (yksi pussi 120kcal), mutta päivällisellä syön normaalin noin 420 kalorin aterian. Näistä tulee yhteensä noin 900kcal. Kalorien laskemista teen näin alkuun, mutta ajan myötä siitäkin on tietenkin tarkoitus luopua. Aluksi se on kuitenkin hyödyllistä, jotta oppii paremmin tuntemaan eri ruoka-aineiden energiasisältöjä ja vaikutuksia omaan dieettiin. Finelillä on kätevä ruokapäiväkirja, johon voi kirjata syömisiään ja nähdä kertaheitolla niiden ravintosisällön. Luonnollisestikin vain suuntaa antavasti.

Päivälliseksi tein uunikaurapuuron kaurajyvistä ja juomaksi valmistin kaurahiutaleista niin sanottua kauramaitoa. Lisänä ei projektini mukaisesti mitään muuta, ei edes suolaa. Käytin puuroon 2dl kaurajyviä, litran vettä ja kauramaitoa ja haudutin sitä 175-asteisessa uunissa noin 2,5h. Se oli ihan syötävää, mutta tietenkin varsin mautonta verrattuna suolattuihin tai makeutettuihin puuroihin. Jaksoin syödä puurosta vain noin puolet. Kauramaidon tein liottamalla 2,5dl kaurahiutaleita vedessä yön yli ja sekoittamalla sen seuraavana päivänä blenderissä. En siivilöinyt juomaa, joten se oli aika paksua ja jauhoista. Osan kaurajuomasta käytin puuron nesteeksi ja mukillisen join aterialla. Sitä jäi vielä seuraavaan päivään.
Kaurapuuro uunissa.

Ei ehkä houkuttelevan näköistä, mutta ihan syötävää silti.
Puhdasta kauraa.
Vointi

Koko pussidieettini ajan olen voinut erittäin hyvin ja ollut energisempi kuin koskaan. Närästystä ei ole ollut lainkaan, mutta jonkin verran vatsakipuja ja suolistovaivoja on ollut, mutta ei lähellekään niin usein ja voimakkaasti kuin ennen dieettiä. Tänään kaurapäivän jälkeen olo on edelleen samalla tavalla oikein hyvä ja jaksan hyvin, vaikka päivällisateriani sisälsi vain vajaa 300kcal eli vähemmän kuin olisi pitänyt. En vain mitenkään jaksanut syödä koko puuroannosta, kun se oli niin iso. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti