Blogitekstisuositus

Aloita tästä

maanantai 11. toukokuuta 2020

Päivä 8: kahvi

Olen aina ollut kahvin suurkuluttaja ja tämä on elämäni ensimmäinen kerta, kun olen pidättäytynyt kahvista ja vieläpä kokonaisen viikon verran. Se meni kuitenkin hyvin enkä kärsinyt mistään vieroitusoireista, en edes siitä kuuluisasta päänsärystä. Nyt haluan kuitenkin ottaa kahvin mukaan ruokavaliooni, vaikka se ravintoarvonsa puolesta ei kuuluisikaan näin korkealle sijalle ruoka-aineiden joukossa. Ruoassa on ravintosisällön lisäksi kyse myös nautinnosta ja minulle kahvi on yksinkertaisesti tärkeä iloa ja mielihyvää tuova osa elämääni, josta en halua luopua - ainakaan en tällä hetkellä koe luopumiseen mitään tarvetta. Kahvi ei myöskään ole kovin epäterveellistä, varsinkaan ilman sokeria ja maitoa juotuna, ja itselleni kuppi kahvia riittää herkutteluksi sellaisena hetkenä, kun tekee mieli jotain hyvää. Sen sijaan, että tarttuisin johonkin naposteltavaan, juonkin kupin kahvia, mikä säästää suuren määrän ylimääräisiä kaloreita niistä syömättä jääneistä muista naposteltavista.

Kahvi
  • Kofeiinilla on piristävä vaikutus. 
  • Kahvissa on paljon magnesiumia ja B3-vitamiinia, joista on hyötä esim. päänsäryn torjunnassa.
  • Pienentää riskiä sairastua dementiaan ja Alzheimerin tai Parkinsonin tautiin.
  • Pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
  • Suodatinkahvi on terveellisempää kuin suodattamaton, esim. pannukahvi.
  • Kahvilla on lieviä haittavaikutuksia, mutta tämän hetken tiedon valossa hyödyt ovat haittoja suuremmat ja kahvia voi pitää suhteellisen terveellisenä nautintoaineena. 

Ostokset & ateriat


Suodatinkahvini olen juonut aina maidon kanssa eikä se todellakaan maistu hyvälle ilman maitoa. En ole kuitenkaan aikeissa lisätä ruokavaliooni maitoa vielä pitkään aikaan (jos ollenkaan), joten päädyin vaihtamaan suodatinkahvin espressoon siitäkin huolimatta, että suodattaminen olisi kolesterolin kannalta suositeltavaa. Espressoa ei kuitenkaan tule juotua niin suuria määriä kuin maitokahvia, niin en usko erojen olevan lopulta kovin suuria. 

Espressoon tutustuin aikoinaan, kun asuin vuoden au pairina saksalaisessa perheessä, jossa kahvi keitettiin italialaisella pressopannulla eikä maitoa löytynyt talosta koskaan. Kahvi oli todella hyvää myös tällaisen vannoutuneen maitokahvin ystävän suussa. Ostin nyt täsmälleen samanlaisen pressopannun ja makuelämys oli yhtä ihana kuin silloin aikoinaan. Suodatinkahvissa on ikävä kitkerä sivumaku ilman maitoa, mutta espresso on hyvää ja pehmeän makuista myös mustana.

- Segafredon Intermezzo 250g 3,39€ K-Supermarketista. (Ruokakassan saldoksi jäi 14,07€)
- Pressopannu 44,95€ Minimanista.

Ruoaksi tein saman kasvispadan kuin eilen ja nautin lisäksi mustikka-kaurajuomaa ja jälkiruoaksi muumimukillisen ihanaa kahvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti