Blogitekstisuositus

Aloita tästä

lauantai 9. toukokuuta 2020

Päivä 6: sipuli

Halusin lisätä ruokaani jotain voimakkaampaa makua ja siihen luonnollisesti sopii sipuli mitä parhaiten. Pidän sipulista myös raakana salaatissa tai ihan vain sellaisenaan suolaan dipattuna aterian lisukkeena. Sipuli on halpaa ja sitä on aina saatavilla kotimaisena. En oikein ymmärrä miksi Suomeen edes tuodaan niin paljon sipulia muista maista. Joillekin sipuli aiheuttaa vatsan väänteitä; itsessäni en ole sitä havainnut, mutta sekalaisessa ruokavaliossani en ole oikein koskaan päässyt perille mikä minulla niitä vatsa- ja suolisto-oireita oikein aiheuttaa. Ainoa varma ruoka-aine, jonka tiedän aiheuttavan minulle vatsakipua, on punainen linssi. Tämän projektin aikana toivon saavani selvyyden myös muista mahdollisista sopimattomista ruoka-aineista. Toivottavasti sipuli ei kuulu niihin. Tänään avaan ruokavaliooni kelta- ja punasipulin sekä muut vastaavat, mutta purjo-, ruoho- ja valkosipulin miellän niin toisenlaisiksi kasveiksi, että käsittelen ne myöhemmin kunkin erikseen, vaikka sipuleita ovatkin. 

Sipuli

  • Kalorit 29 kcal/100 g. Yksi keskikokoinen sipuli painaa noin 50g eli siinä on kaloreita noin 15kcal.  
  • Rasvaa 0,1 g, proteiinia 1,2 g, hiilihydraatteja 4,8 g, kuitua 0,7 g. 
  • Vitamiinien ja mineraalien lisäksi sipuleissa on paljon flavonoideja.
  • Auttaa puhdistamaan elimistöä myrkyistä.
  • Hyväksi verisuonille ja sydämelle.
  • Tasapainottaa kolesteroliarvoja.
  • Alentaa syöpäriskiä. Punasipuli vielä enemmän kuin muut sipulit.
  • Vahvistaa luustoa.
  • Sipuli sopii melkein kaikkiin ruokiin ja sitä voi huoletta käyttää päivittäin.

Ostokset

Sipulin lisäksi tarvitsin täydennystä muihinkin tuotteisiin. Prismasta löytyi seuraavat ostokset:
  • sipuli 1kg 1,30€
  • tomaatti 826g (2,19€/kg) 1,81€
  • luomuporkkana 1kg 1,98€

Ostokset yhteensä 5,09€ ja kassaan jäi 8,24€. Tomaatti olisi ollut luomuna jälleen aivan liian kallista, sipuli ei niinkään, mutta budjettini ei anna myöten ostaa kaikkea luomuna. Se ei olekaan olennaisen tärkeää kasvisten kohdalla, vaan tärkeää on, että kasviksia ylipäänsä syödään ja paljon! Mieluummin paljon tavallista kuin muutama hassu luomuna.

Ateriat

Vietimme lapsen syntymäpäivää, ja koska koronan vuoksi emme voineet tuttuun tapaan mennä ravintolaan syömään, menimmekin kauniiseen paikkaan meren rannalle grillaamaan. Sää ei ollut paras mahdollinen, mutta viikkokausien sisällä istumisen jälkeen ulos meneminen oli joka tapauksessa parempi vaihtoehto ja olihan meillä siellä käytössä katettu grillimaja sateen ja tuulen suojaksi. Olimme hieman myöhässä, joten ei ollut riittävästi aikaa hitaaseen kypsyttelyyn, vaan jouduin syömään kasvikseni lähes raakana muiden nauttiessa grillimakkaroita. Laitoin vartaisiin sipulia, tomaattia ja parsakaalia ja juomaksi minulla oli mukana mustikka-kaurajuomaa. Puhelimeni akku tyhjeni, joten en valitettavasti saanut paikalta yhtään kuvaa.

Vointi

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kuulin vatsani taholta pientä valitusta melko pian aterian jälkeen. Olimme silloin vielä rannalla. En osaa sanoa johtuiko se sipulista vai grillaamisesta. Vaikka kasvikset eivät ehtineet kypsyä kunnolla, osa niistä pääsi mustumaan ja söin varsin paljon sitä palanutta osaa, joten se voi yhtä hyvin olla vatsavaivojen syynä. Sipulin osalta pitää nyt tarkkailla tilannetta.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti