Blogitekstisuositus

Aloita tästä

tiistai 5. toukokuuta 2020

Päivä 2: tomaatti

Toisen päivän valintani on tomaatti, joka sopii melkein ateriaan kuin ateriaan ja johon ei ikinä kyllästy. Se on todella monikäyttöinen ja erityisesti pidän tomaatin mehukkuudesta, minkä ansiosta ruokiin ei juuri muuta kastiketta tarvitakaan, jos mukana on tomaattia. Tämän aluksi hyvin niukan kuurini aikana tulen varmasti arvostamaan tomaatin läsnäoloa aterioillani. Nykyisin tomaattia kasvatetaan kotimaisissa kasvihuoneissa ympäri vuoden ja sen hinta on kohtuullinen. Suosin tietenkin tuoretta tomaattia, mutta myös purkitettu käy ja sitä saisikin aina olla kaapissa niiden päivien varalle, kun ei ole aikaa tai intoa kokkailla kunnolla.

Tomaatti

  • Kaloreita 23kcal/100g. Yksi keskikokoinen tomaatti painaa suunnilleen sen 100g.
  • Rasvaa 0,3g, proteiinia 0,6g, hiilihydraatteja 3,5g, kuitua 1,4g (per 100g).
  • Tomaatti sisältää runsaasti lykopeenia, joka suojaa syövältä ja sydänsairauksilta. Parhaan hyödyn saa, kun tomaatti nautitaan kypsennettynä ja öljylisän kanssa.
  • Tomaatin sisältämät C- ja E-vitamiini sekä beetakaroteeni parantavat vastustuskykyä. 
  • Lykopeeni ja A-vitamiini suojaavat ihoa ja hidastavat ihon vanhenemista. Myös finnien muodostuminen voi vähentyä.
  • Tomaatti tulisi säilyttää huoneen lämmössä eikä jääkaapissa.
Tomaatti on kaiken kaikkiaan erittäin terveellistä ja sitä voi laihduttajakin syödä surutta suuriakin määriä. Hiilareita siinä on sen verran vähän, että se sopii karppaajillekin. Plussaa on sekin, että tomaatin terveyshyödyt vain kasvavat, kun sitä kypsennetään tai käsitellään esim. ketsupin muotoon. Tosin C-vitamiinista hyötymiseksi tomaatti tulisi syödä raakana. Parasta siis sekä lämpimässä ruoassa että salaatissa!

Ostokset

Luomutomaattien hinta on kohtuuttoman korkea verrattuna tavallisiin, joten tomaatin kohdalla tartun nyt ja varmasti vastakin niihin tavallisiin. Kun tomaatit ovat kotimaisia, en kanna juurikaan huolta niiden puhtaudesta. Ostoksilla K-Supermarketissa:
  • kotimainen tomaatti 11kpl/982g (1,89€/kg) 1,86€
  • Pirkka kaurajauho tarjouksessa 2pkt (á500g) 3,50€
Ostokset yhteensä 5,36€ ja jäljelle jäi eilinen mukaan lukien 2,30€. Hyvin pysytään budjetissa, mutta on hyvä muistaa, että syön vain yhden aterian päivässä eikä ruokatarvikkeiden kulutus ole tällä hetkellä lähelläkään mitä se tulee myöhemmin olemaan. Aika näyttää mistä joudutaan jatkossa tinkimään.

Ateriat

Rakastan uunissa kypsytettyä tomaattia, joten oli selvää, että tomaattivuoka uunissa olisi ensimmäinen valintani. Koska en voi käyttää mausteita eikä minulla ole tomaatin lisäksi muuta kuin kauraa käytettävissä, niin paahdoin hieman kaurahiutaleita kuivassa pannussa ja ripottelin tomaattivuoan päälle. Uunissa runsas puoli tuntia ja tulos oli maukkaampi kuin osasin odottaa:

  
Käytin vuokaan viisi tomaattia ja noin puoli desiä kaurahiutaleita. Koska minulla oli vielä eilistä puuroa jäljellä, en jaksanut syödä tästä annoksesta kuin puolet, ja lisäksi nautin lasillisen eilen valmistettua kaurajuomaa. 

Vointi

Ei mitään moittimista olotilassa. Ihmeellistä on, että olen nyt toista päivää ilman kahvia, mutta ei särje päätä eikä tee juuri mielikään. Muut perheeni jäsenet syövät vieressäni tavallista ruokaa ja minä myös pääasiassa valmistan sen heille. Kahvinkeitinkin tuossa porisee ja levittää taivaallista tuoksuaan, mutta silti minulla ei ole minkäänlaisia vaikeuksia kieltäytyä houkutuksista. Toki olen ollut Nutrilett-kuurilla eli nutrannut jo useamman viikon, joten itsekuria on tullut jo kehitettyä. Ei muuta kuin kohti seuraavaa päivää - mitä se tuokaan tullessaan?





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti