Blogitekstisuositus

Aloita tästä

maanantai 11. toukokuuta 2020

Päivä 8: kahvi

Olen aina ollut kahvin suurkuluttaja ja tämä on elämäni ensimmäinen kerta, kun olen pidättäytynyt kahvista ja vieläpä kokonaisen viikon verran. Se meni kuitenkin hyvin enkä kärsinyt mistään vieroitusoireista, en edes siitä kuuluisasta päänsärystä. Nyt haluan kuitenkin ottaa kahvin mukaan ruokavaliooni, vaikka se ravintoarvonsa puolesta ei kuuluisikaan näin korkealle sijalle ruoka-aineiden joukossa. Ruoassa on ravintosisällön lisäksi kyse myös nautinnosta ja minulle kahvi on yksinkertaisesti tärkeä iloa ja mielihyvää tuova osa elämääni, josta en halua luopua - ainakaan en tällä hetkellä koe luopumiseen mitään tarvetta. Kahvi ei myöskään ole kovin epäterveellistä, varsinkaan ilman sokeria ja maitoa juotuna, ja itselleni kuppi kahvia riittää herkutteluksi sellaisena hetkenä, kun tekee mieli jotain hyvää. Sen sijaan, että tarttuisin johonkin naposteltavaan, juonkin kupin kahvia, mikä säästää suuren määrän ylimääräisiä kaloreita niistä syömättä jääneistä muista naposteltavista.

Kahvi
  • Kofeiinilla on piristävä vaikutus. 
  • Kahvissa on paljon magnesiumia ja B3-vitamiinia, joista on hyötä esim. päänsäryn torjunnassa.
  • Pienentää riskiä sairastua dementiaan ja Alzheimerin tai Parkinsonin tautiin.
  • Pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
  • Suodatinkahvi on terveellisempää kuin suodattamaton, esim. pannukahvi.
  • Kahvilla on lieviä haittavaikutuksia, mutta tämän hetken tiedon valossa hyödyt ovat haittoja suuremmat ja kahvia voi pitää suhteellisen terveellisenä nautintoaineena. 

Ostokset & ateriat


Suodatinkahvini olen juonut aina maidon kanssa eikä se todellakaan maistu hyvälle ilman maitoa. En ole kuitenkaan aikeissa lisätä ruokavaliooni maitoa vielä pitkään aikaan (jos ollenkaan), joten päädyin vaihtamaan suodatinkahvin espressoon siitäkin huolimatta, että suodattaminen olisi kolesterolin kannalta suositeltavaa. Espressoa ei kuitenkaan tule juotua niin suuria määriä kuin maitokahvia, niin en usko erojen olevan lopulta kovin suuria. 

Espressoon tutustuin aikoinaan, kun asuin vuoden au pairina saksalaisessa perheessä, jossa kahvi keitettiin italialaisella pressopannulla eikä maitoa löytynyt talosta koskaan. Kahvi oli todella hyvää myös tällaisen vannoutuneen maitokahvin ystävän suussa. Ostin nyt täsmälleen samanlaisen pressopannun ja makuelämys oli yhtä ihana kuin silloin aikoinaan. Suodatinkahvissa on ikävä kitkerä sivumaku ilman maitoa, mutta espresso on hyvää ja pehmeän makuista myös mustana.

- Segafredon Intermezzo 250g 3,39€ K-Supermarketista. (Ruokakassan saldoksi jäi 14,07€)
- Pressopannu 44,95€ Minimanista.

Ruoaksi tein saman kasvispadan kuin eilen ja nautin lisäksi mustikka-kaurajuomaa ja jälkiruoaksi muumimukillisen ihanaa kahvia.

Ensimmäinen viikko takana

Ensimmäinen viikko tätä eriskummallista dieettiäni on takana ja pysähdyn hetkeksi pohtimaan miten on mennyt. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että olen uskaltanut tämän dieetin toteuttaa ja se on sujunut oikein hyvin. Tavallaan on hämmästyttävää miten vähilläkin ruokatarvikkeilla saa aikaan hyviä aterioita, ja on mielenkiintoista tutkia miten ruoka-aine kerrallaan muuttaa niitä aterioita ja millainen vaikutus niillä on omaan hyvinvointiin.

Ensimmäiset seitsemän ruoka-ainettani olivat:

  • 1 vilja: kaura
  • 4 kasvista: tomaatti, porkkana, parsakaali, sipuli
  • 1 marja: mustikka
  • 1 mauste: mustapippuri 
Ensimmäinen päivä pelkän maustamattoman uunikaurapuuron kanssa oli ainoa päivä, jolloin ruokaan olisi todella kaivannut muutakin, mutta muina päivinä sellaista fiilistä ei ollut, vaan ruoka oli maittavaa jopa ilman suolaa.


Laihdutus

Laihduin viikon aikana 2,8kg, mikä on enemmän kuin oli tavoitteeni ja minun on viikon päätteeksi lisättävä kaloreita ruokavaliooni, jotta laihtuminen hidastuisi. Ennen tätä viikkoa ehdin olla neljä viikkoa Nutrilettin erittäin vähäkalorisella dieetillä ja laihduin sinä aikana 6,8kg, joten kaikkiaan olen laihtunut nyt viiden viikon aikana 9,6kg. Nopea laihtuminen aivan dieetin alussa on ihan ok, mutta jos tarkoitus on pudottaa paljon painoa, niin mielestäni sopiva tahti on noin 0,5-1 kiloa viikossa.

Erittäin vähäkalorisia pussidieettejä arvostellaan yleensä tehottomiksi ja haitallisiksi, koska niiden jälkeen paino nousee nopeasti entisiin lukemiin, kun palataan vanhoihin ruokailutottumuksiin. Tämä väite on toki totta, mutta siinä mielessä turha, että se pätee aivan kaikkiin muihinkin laihdutuskuureihin, joiden jälkeen palataan vanhoihin ruokatapoihin. Jokaiseen pysyviä tuloksia tavoittelevaan dieettiin täytyy kuulua ruokavalion muuttaminen pysyvästi terveellisemmäksi. Pussidieetti itsessään ei anna juuri mitään ohjeita varsinaisen ruokavalion muuttamiseen, koska siinä on ajatuksena korvata ensin (kolmen viikon ajan) kaikki viisi ateriaa keitto- tai pirtelöjauheilla ja sen jälkeen osa aterioista, kunnes tavoitepaino on saavutettu. Varsinaisten aterioiden muuttaminen terveellisempään suuntaan täytyy siis tapahtua jonkun muun ohjelman tai tiedon varassa, ja tämän vuoksi pussidieetti ei mielestäni sovi varsinaiseksi pitkäaikaiseksi dieetiksi, vaan ainoastaan eräänlaiseksi starttiavuksi.

Erittäin niukkakalorinen dieetti kuuluu myös Käypä hoito-suosituksiin, joten sitä voitanee pitää turvallisena. Normaalia ruokaa syömällä kaloreiden pudottaminen 800 kaloriin päivässä on mielestäni huono ajatus, koska silloin tarvittavia ravintoaineiden määrä ravinnosta jää liian alhaiseksi, joten tällainen ENE-dieetti tulisi toteuttaa nimenomaan siihen tarkoitetuilla valmisteilla, jotka sisältävät kaikki tarvittavat ravintoaineet. Itse käytin ja käytän edelleen ainoastaan Nutrilettin keitto- ja pirtelöjauheita, koska niitä oli paikkakunnallani helpoiten kaupoista saatavilla. Varmasti jokin toinenkin tuotemerkki ajaa saman asian, eli tarkoitus ei ole tässä mainostaa nimenomaan tätä yhtä.


Kokemukseni pussidieetistä ovat yksinomaan hyviä. Laihduin nopeasti ja ilman nälkää. Pari ensimmäistä päivää oli ehkä jonkin verran nälkä, mutta sen jälkeen olo oli yksinomaan koko ajan hyvä ja energinen. Ei uskoisi, jos syö vain 800kcal päivässä, mutta hyvä olo johtuu siitä, että elimistö siirtyy ketoosiin, jonka aikana ei juurikaan tunne nälkää. Tuntemukset ovat varmasti yksilöllisiä, mutta tiedän, että suurimmalla osalla kokemukset ovat samanlaisia kuin itselläni. Henki haisi pahalta, mutta mitään muita sivuvaikutuksia en huomannut.

Ensimmäisten kolmen täysnutrausviikon jälkeen tarkoitukseni oli lisätä ruokavalioon aina 100 kaloria kerrallaan muutaman viikon välein ja tuunata aterioitani yksi kerrallaan, kunnes ihannepaino on saavutettu ja ruokavalio vakiintunut. Samalla etsin googlaamalla tietoa ravinnosta ja muodostin itselleni tavoitteen, jota kohti olen nyt matkalla. Löytämäni kaikkein terveellisin mahdollinen ruokavalio hämmästytti itseni perinpohjin, ja suuri osa siihen astisesta tiedostani osoittautuikin harhaluuloksi. En paljasta tästä ihmeruokavaliosta tässä vaiheessa tämän enempää, mutta vähitellen ruoka-aineita lisätessäni se kyllä avautunee pala kerrallaan.

Pysykää messissä!

sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Päivä 7: pippuri

Täysin maustamatonta ruokaa olen nauttinut nyt viikon verran, joten on aika lisätä keittokattilaan ensimmäinen mauste. Luulin aina, että ensimmäinen mauste tulisi itsestään selvästi olemaan suola, mutta rehellisesti sanottuna en ikävöi suolaa juuri lainkaan, vaan ennemmin tekee mieli jotain tujua, joten päädyin suolan sijasta mustapippuriin. Se on varmaan eniten käytetty mauste niin minun kuin monen muunkin keittiössä ja sopii todella monenlaisiin ruokiin. Valkopippuria saadaan kuitenkin samasta kasvista, joten tämä avaus koskee samalla myös sitä.

Mustapippuri

  • Energiasisällön laskeminen pikkuriikkisiä määriä käytettävälle mausteelle lienee turhaa. Jos vetelisit sitä kerralla sata grammaa, saisit siitä kyllä hyvän määrän hiilareita ja proteiinia.
  • Mustapippurin piperiini auttaa ravintoaineita imeytymään paremmin, ja jo pienikin määrä sitä aterialla on hyödyksi.
  • Tekee vatsalle hyvää ja ehkäisee mm. mahahaavaa ja tulehduksia.
  • Auttaa rasvanpoltossa ja laihdutuksessa.
  • Parhaat terveyshyödyt saa käyttämällä hienoksi jauhettua mustapippuria, mutta parhaan maun taas saa tuoreesta rouheesta.

Ostokset


Kokonainen Meiran mustapippuri Prismassa 27g á 0,89€. Ostin kerralla kaksi pussia, että saan hieman enemmän silmänruokaa tuohon samalla reissulla hankkimaani maustemyllyyn. Ostokset siis 1,78€ ja tuleviksi rahavaroiksi jäi 11,96€. 

Ateriat
Ensimmäinen aamupalani viiteen viikkoon.

Tästä päivästä eteenpäin lisään 100 kaloria ruokavaliooni ja sen kohdistan aamiaiselle. Kuten blogia alusta asti seuranneet tietävät olen aloittanut erittäin vähäkalorisella dieetillä, mutta etenen hitain askelin kohti täysipainoista ruokavaliota. Kaloreita ei ole tarkoitus iän kaiken laskeskella, mutta toistaiseksi minulla on siihen vielä kiinnostusta ja tarvetta. Nyt siis syön päivittäin yhteensä 1000 kaloria, joista 480 tulee nutripusseista ja loput ruoasta.

Ateria mukaan kyläreissulle.
Voitte uskoa, että olen viikkojen pussipirtelöiden jälkeen innoissani saadessani syödä jotain kunnollista aamiaisella! Tein pienen kaurapuuron ja lisäsin siihen lusikallisen mustikoita - ja kylläpä se maistui... Olen kuurini aikana kokenut saman mitä voi kokea pitkän paaston jälkeen: ruoka maistuu yllättäen tavattoman paljon paremmalle kuin normaalisti. 

Päivälliseksi tein kaikista tähän mennessä sallituista kasviksista pataruoan ja maustoin sen reilusti mustapippurilla. Pakkasin ateriani mukaan, sillä tarkoitus oli syödä äitini luona samalla kun auttelen häntä arkisissa askareissa. Kasvispata oli todella hyvän makuista ja oikeasti kasveista itsestään tulee niin paljon makua, että ei siinä paljon muuta tarvitakaan.




lauantai 9. toukokuuta 2020

Päivä 6: sipuli

Halusin lisätä ruokaani jotain voimakkaampaa makua ja siihen luonnollisesti sopii sipuli mitä parhaiten. Pidän sipulista myös raakana salaatissa tai ihan vain sellaisenaan suolaan dipattuna aterian lisukkeena. Sipuli on halpaa ja sitä on aina saatavilla kotimaisena. En oikein ymmärrä miksi Suomeen edes tuodaan niin paljon sipulia muista maista. Joillekin sipuli aiheuttaa vatsan väänteitä; itsessäni en ole sitä havainnut, mutta sekalaisessa ruokavaliossani en ole oikein koskaan päässyt perille mikä minulla niitä vatsa- ja suolisto-oireita oikein aiheuttaa. Ainoa varma ruoka-aine, jonka tiedän aiheuttavan minulle vatsakipua, on punainen linssi. Tämän projektin aikana toivon saavani selvyyden myös muista mahdollisista sopimattomista ruoka-aineista. Toivottavasti sipuli ei kuulu niihin. Tänään avaan ruokavaliooni kelta- ja punasipulin sekä muut vastaavat, mutta purjo-, ruoho- ja valkosipulin miellän niin toisenlaisiksi kasveiksi, että käsittelen ne myöhemmin kunkin erikseen, vaikka sipuleita ovatkin. 

Sipuli

  • Kalorit 29 kcal/100 g. Yksi keskikokoinen sipuli painaa noin 50g eli siinä on kaloreita noin 15kcal.  
  • Rasvaa 0,1 g, proteiinia 1,2 g, hiilihydraatteja 4,8 g, kuitua 0,7 g. 
  • Vitamiinien ja mineraalien lisäksi sipuleissa on paljon flavonoideja.
  • Auttaa puhdistamaan elimistöä myrkyistä.
  • Hyväksi verisuonille ja sydämelle.
  • Tasapainottaa kolesteroliarvoja.
  • Alentaa syöpäriskiä. Punasipuli vielä enemmän kuin muut sipulit.
  • Vahvistaa luustoa.
  • Sipuli sopii melkein kaikkiin ruokiin ja sitä voi huoletta käyttää päivittäin.

Ostokset

Sipulin lisäksi tarvitsin täydennystä muihinkin tuotteisiin. Prismasta löytyi seuraavat ostokset:
  • sipuli 1kg 1,30€
  • tomaatti 826g (2,19€/kg) 1,81€
  • luomuporkkana 1kg 1,98€

Ostokset yhteensä 5,09€ ja kassaan jäi 8,24€. Tomaatti olisi ollut luomuna jälleen aivan liian kallista, sipuli ei niinkään, mutta budjettini ei anna myöten ostaa kaikkea luomuna. Se ei olekaan olennaisen tärkeää kasvisten kohdalla, vaan tärkeää on, että kasviksia ylipäänsä syödään ja paljon! Mieluummin paljon tavallista kuin muutama hassu luomuna.

Ateriat

Vietimme lapsen syntymäpäivää, ja koska koronan vuoksi emme voineet tuttuun tapaan mennä ravintolaan syömään, menimmekin kauniiseen paikkaan meren rannalle grillaamaan. Sää ei ollut paras mahdollinen, mutta viikkokausien sisällä istumisen jälkeen ulos meneminen oli joka tapauksessa parempi vaihtoehto ja olihan meillä siellä käytössä katettu grillimaja sateen ja tuulen suojaksi. Olimme hieman myöhässä, joten ei ollut riittävästi aikaa hitaaseen kypsyttelyyn, vaan jouduin syömään kasvikseni lähes raakana muiden nauttiessa grillimakkaroita. Laitoin vartaisiin sipulia, tomaattia ja parsakaalia ja juomaksi minulla oli mukana mustikka-kaurajuomaa. Puhelimeni akku tyhjeni, joten en valitettavasti saanut paikalta yhtään kuvaa.

Vointi

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kuulin vatsani taholta pientä valitusta melko pian aterian jälkeen. Olimme silloin vielä rannalla. En osaa sanoa johtuiko se sipulista vai grillaamisesta. Vaikka kasvikset eivät ehtineet kypsyä kunnolla, osa niistä pääsi mustumaan ja söin varsin paljon sitä palanutta osaa, joten se voi yhtä hyvin olla vatsavaivojen syynä. Sipulin osalta pitää nyt tarkkailla tilannetta.   

perjantai 8. toukokuuta 2020

Päivä 5: parsakaali

Parsakaali ei oikeastaan kuulu lempikasviksiini, mutta halusin valita soppaani vaihteeksi jotain vihreää ja tiedän parsakaalin olevan erittäin terveellistä. Se on kohtuuhintaista ja sitä kasvatetaan myös Suomessa. Näyttävien kukintojen lisäksi myös varren voi paloitella vaikka keittoihin ja mielestäni se on jopa paremman makuista ja mukavampaa purtavaa kuin ne kukinnot.

Parsakaali

  • Kaloreita 35 kcal/100 g. 
  • Rasvaa 0,5 g, proteiinia 3,9 g, hiilihydraatteja 1,6 g, kuitua 3,5 g. Tässä kasvis, jossa on proteiinia enemmän kuin hiilihydraatteja.
  • Sisältää rautaa, joka auttaa mm. ehkäisemään anemiaa.
  • Parantaa ruoansulatusta ja lisää suoliston hyvinvointia.
  • Positiivinen vaikutus mielenterveyteen.
  • Ehkäisee syöpää.
  • Ehkäisee nesteiden kertymistä ja nivelkipuja.
  • Vaikutukset terveyteen ovat kaikkiaan niin moninaiset, että joidenkin mielestä kasvisten lisääminen ruokavalioon kannattaisi aloittaa juuri parsakaalista.
  • Parsakaalin voi syödä raakana ja keittämisen sijasta se kannattaa nopeasti höyryttää kypsäksi, jotta vitamiinit säilyisivät paremmin ja rakenne pysyisi napakampana.

Ostokset

Vuodenajan huomioiden kotimaista parsakaalia lienee turha edes etsiä, joten minun oli tyydyttävä espanjalaiseen. Luomukin oli juuri tällä kertaa kaupasta loppunut, niin ostin tavallista. Hintaero ei kuitenkaan ole kohtuuton, joten varmasti joskus voin tätä luomunakin ostaa. Yhden 400 g parsakaalin hinta oli 2,19€, joten saatoin ottaa niitä kerralla kaksi. Tämän jälkeen saldo on 7,83€.

Ateriat

Valmistin parsaali-tomaatti-porkkanavuoan uunissa ja ripottelin päälle vielä loput aiemmin paahtamistani kaurahiutaleista. Annoin kypsyä uunissa 30 min, mutta olisi saanut olla vielä kauemmin, sillä kasvikset jäivät turhan koviksi. Muuten tämä oli ihan hyvää ja täytyy sanoa, että se paahdettu kaurahiutale antaa mukavaa lisämakua. Juomaksi jälleen mustikka-kaurajuoma. 


Vointi

Voin edelleen hyvin ja painokin putoaa hyvää vauhtia. Vatsanväänteitä ei ole ollut eikä mitään muitakaan oireita. Tämä yhden ruoka-aineen lisääminen kerrallaan antaa tiettyä mielenkiintoa arkeen ja on todella hauska pohtia mitä seuraavaksi lisään ja mitä siitä valmistan. 

torstai 7. toukokuuta 2020

Päivä 4: mustikka

Minulla on jo kolme hyvää raaka-ainetta monenlaisten aterioiden valmistukseen, niin tässä vaiheessa mieleni tekee jotain millä maustaa kaurapuuroa ja -juomaa. Haluan vieläkin pysytellä kotimaisissa tuotteissa, niin ehdottomasti paras valinta lienee mustikka. Mahtavan makuinen ja hyvin terveellinen marja, jota saa niin halutessaan syksyisin luonnosta ilmaiseksi poimia. Kaupassa aika kallista, mutta toisaalta mustikkaa ei tarvitse kovin suurta määrää kerrallaan yhteen kaurapuuro- tai kaurajuoma-annokseen, niin yksi pakastepussi kestänee kohtuullisen kauan. Projektissani en erottele metsä- ja pensasmustikkaa, vaan molemmat saavat tästä eteenpäin sijansa ruokavaliossani. 

Mustikka

  • Kaloreita 65 kcal/100 g tai 8 kcal per ruokalusikallinen. 
  • Rasvaa 1,1 g, proteiinia 0,8 g, hiilihydraatteja 10,2 g ja kuitua 3,3 g.
  • Paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.
  • Mustikan flavonoidit estävät verisuonten tukkeutumista ja ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksia.
  • Suojaa ihoa ennenaikaiselta ikääntymiseltä.
  • Ehkäisee virtsatietulehduksia ja parantaa ruoansulatusta.
  • Ehkäisee syöpää.
  • Parantaa näkökykyä. Parantaa muistia.
  • Jälleen listaa voisi jatkaa vielä pitkään. Mustikka on yksinkertaisesti luonnon superherkku, jota voi syödä hyvillä mielin niin paljon kuin vain haluaa.

Ostokset

K-Supermarketissa oli sopivasti kotimaiset mustikat tarjouksessa. Pirkan 200g pussit 2kpl / 4€, jolloin kilohinnaksi tuli tasan 10€. Ostoksen jälkeen saldo on 6,71€. Saa nähdä pitkäänkö nämä riittävät. 

  
Ateriat

Tarkoitus on saada päivän ruoka-aine hyvään käyttöön heti ensimmäisenä päivänä, joten lisäsin mustikoita kaurajuoman lisäksi myös pääateriaan. Raastoin kolme porkkanaa hienoksi ja lisäsin niihin 2 rkl kaurajauhoa sekä desin mustikoita. 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia ja kas vain, kun tulikin maukas ateria. Tämä oli niin hyvää, että teen ehkä vielä sittenkin, kun ei ole pakko enää näin vähin eväin pärjätä. 😋

Porkkana-mustikkavuoka.

Mustikka-kaurajuoma.

keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Päivä 3: porkkana

Porkkana kuuluu samaan sarjaan edeltäjiensä kanssa siinä mielessä, että sekin on hyvin monikäyttöinen. Se sopii pääruokaan, tuoreraasteena tai vaikkapa sellaisenaan naposteltavaksi tv:tä katsoessa. Porkkanaankaan en kyllästyisi, vaikka söisin sitä joka päivä. Se on kotimainen tuote ja luomukin sen verran kohtuuhintaista, että ainakin joskus sitäkin voi ostaa. Porkkanoita pitää joka tapauksessa aina olla varastossa. 😊

Porkkana

  • Kaloreita 33 kcal/100 g. Koko vaihtelee paljon, mutta keskikokoinen porkkana on suunnilleen sen 100g.
  • Rasva 0,2 g, proteiini 0,6 g, hiilihydraatti 5,6 g, kuitu 2,5 g (per 100 g).
  • Porkkanan sisältämällä beetakaroteenilla, josta elimistösi valmistaa A-vitamiinia, sekä muilla sen sisältämillä vitamiineilla on paljon hyviä terveysvaikutuksia.
  • Hyväksi iholle, vähentää ryppyjä ja parantaa vastustuskykyä.
  • Suojaa vatsaa ja suolistoa ja on hyväksi jos kärsit esimerkiksi närästyksestä tai ruoansulatusvaivoista. 
  • Hyväksi silmille.
  • Hyväksi hampaille ja ikenille.
  • Hyväksi luustolle, kynsille ja hiuksille....
  • Lista voisi jatkua vaikka kuinka pitkään, mutta tutkikaa itse lisää ja hämmästykää!
En todellakaan liioittele sanoessani, että porkkanaa pitää aina olla varastossa ja sitä saisi kernaasti syödä vaikka joka päivä. Porkkanan hyödyt ovat paremmat, kun se syödään raakana. 

Ostokset

Pirkan luomuporkkanat löytyivät läheisestä K-Supermarketista edullisemmin kuin Citymarketista tai Prismasta. Kilon pussi hyvän kokoisia porkkanoita 2,59€. Ruokabudjettin saldoksi jäi 5,21€. 


Ateriat

Ruoaksi tein keiton, johon tuli 3 porkkanaa ja 2 tomaattia. Soseutin keiton ja ripottelin pinnalle eilisestä jääneitä paahdettuja kaurahiutaleita. Maku oli hyvä, mutta muistutti ilman mausteita  vauvan ruokaa. Keitosta meni runsaat puolet ja lisäksi söin loput maanantaisesta uunikaurapuurosta. Yksi tavoitteistani on vähentää ruokahävikki minimiin, joten pyrin syömään kaiken valmistamani ruoan, ja jos jotain jää yli, se säilytetään myöhempää käyttöä varten sen sijaan että heitettäisiin suoraan roskiin.

Vointi

Vointi on edelleen kaikin puolin hyvä. Ei vatsakipuja, ei närästystä, ei ilmaa suolistossa - kaikki vaivoja, jotka olivat päivittäin läsnä elämässäni ennen dieetin alkua. Myös mieliala on erittäin hyvä, joten eiköhän tässä oikealla tiellä olla... 😊 

tiistai 5. toukokuuta 2020

Päivä 2: tomaatti

Toisen päivän valintani on tomaatti, joka sopii melkein ateriaan kuin ateriaan ja johon ei ikinä kyllästy. Se on todella monikäyttöinen ja erityisesti pidän tomaatin mehukkuudesta, minkä ansiosta ruokiin ei juuri muuta kastiketta tarvitakaan, jos mukana on tomaattia. Tämän aluksi hyvin niukan kuurini aikana tulen varmasti arvostamaan tomaatin läsnäoloa aterioillani. Nykyisin tomaattia kasvatetaan kotimaisissa kasvihuoneissa ympäri vuoden ja sen hinta on kohtuullinen. Suosin tietenkin tuoretta tomaattia, mutta myös purkitettu käy ja sitä saisikin aina olla kaapissa niiden päivien varalle, kun ei ole aikaa tai intoa kokkailla kunnolla.

Tomaatti

  • Kaloreita 23kcal/100g. Yksi keskikokoinen tomaatti painaa suunnilleen sen 100g.
  • Rasvaa 0,3g, proteiinia 0,6g, hiilihydraatteja 3,5g, kuitua 1,4g (per 100g).
  • Tomaatti sisältää runsaasti lykopeenia, joka suojaa syövältä ja sydänsairauksilta. Parhaan hyödyn saa, kun tomaatti nautitaan kypsennettynä ja öljylisän kanssa.
  • Tomaatin sisältämät C- ja E-vitamiini sekä beetakaroteeni parantavat vastustuskykyä. 
  • Lykopeeni ja A-vitamiini suojaavat ihoa ja hidastavat ihon vanhenemista. Myös finnien muodostuminen voi vähentyä.
  • Tomaatti tulisi säilyttää huoneen lämmössä eikä jääkaapissa.
Tomaatti on kaiken kaikkiaan erittäin terveellistä ja sitä voi laihduttajakin syödä surutta suuriakin määriä. Hiilareita siinä on sen verran vähän, että se sopii karppaajillekin. Plussaa on sekin, että tomaatin terveyshyödyt vain kasvavat, kun sitä kypsennetään tai käsitellään esim. ketsupin muotoon. Tosin C-vitamiinista hyötymiseksi tomaatti tulisi syödä raakana. Parasta siis sekä lämpimässä ruoassa että salaatissa!

Ostokset

Luomutomaattien hinta on kohtuuttoman korkea verrattuna tavallisiin, joten tomaatin kohdalla tartun nyt ja varmasti vastakin niihin tavallisiin. Kun tomaatit ovat kotimaisia, en kanna juurikaan huolta niiden puhtaudesta. Ostoksilla K-Supermarketissa:
  • kotimainen tomaatti 11kpl/982g (1,89€/kg) 1,86€
  • Pirkka kaurajauho tarjouksessa 2pkt (á500g) 3,50€
Ostokset yhteensä 5,36€ ja jäljelle jäi eilinen mukaan lukien 2,30€. Hyvin pysytään budjetissa, mutta on hyvä muistaa, että syön vain yhden aterian päivässä eikä ruokatarvikkeiden kulutus ole tällä hetkellä lähelläkään mitä se tulee myöhemmin olemaan. Aika näyttää mistä joudutaan jatkossa tinkimään.

Ateriat

Rakastan uunissa kypsytettyä tomaattia, joten oli selvää, että tomaattivuoka uunissa olisi ensimmäinen valintani. Koska en voi käyttää mausteita eikä minulla ole tomaatin lisäksi muuta kuin kauraa käytettävissä, niin paahdoin hieman kaurahiutaleita kuivassa pannussa ja ripottelin tomaattivuoan päälle. Uunissa runsas puoli tuntia ja tulos oli maukkaampi kuin osasin odottaa:

  
Käytin vuokaan viisi tomaattia ja noin puoli desiä kaurahiutaleita. Koska minulla oli vielä eilistä puuroa jäljellä, en jaksanut syödä tästä annoksesta kuin puolet, ja lisäksi nautin lasillisen eilen valmistettua kaurajuomaa. 

Vointi

Ei mitään moittimista olotilassa. Ihmeellistä on, että olen nyt toista päivää ilman kahvia, mutta ei särje päätä eikä tee juuri mielikään. Muut perheeni jäsenet syövät vieressäni tavallista ruokaa ja minä myös pääasiassa valmistan sen heille. Kahvinkeitinkin tuossa porisee ja levittää taivaallista tuoksuaan, mutta silti minulla ei ole minkäänlaisia vaikeuksia kieltäytyä houkutuksista. Toki olen ollut Nutrilett-kuurilla eli nutrannut jo useamman viikon, joten itsekuria on tullut jo kehitettyä. Ei muuta kuin kohti seuraavaa päivää - mitä se tuokaan tullessaan?





 

maanantai 4. toukokuuta 2020

Päivä 1: kaura

Valitsin ensimmäiseksi ruoka-aineeksi monikäyttöisen kauran. Kaura sopii jossain muodossa kaikille aterioille ja siitä voi valmistaa juomaakin. Se on hyvänmakuista, vatsaystävällistä ja edullista perusruokaa, joka on helposti yhdistettävissä monien muiden ruoka-aineiden kanssa. Kauraa viljellään kotimaassa, mikä on itselleni tärkeä kriteeri ruoka-aineita valitessani. Kaurapuuron olen jo iät ajat syönyt ilman suolaa, niin olettaisin, että tästä suolattomasta ensimmäisestä päivästä selviän aivan mainiosti nimenomaan kauran avulla.

 Kaura

  • Kaloreita 382kcal/100g tai 153kcal/1dl. 
  • Rasvaa 7,2g, proteiinia 13,6g, hiilihydraatteja 60,0g, kuitua 10,0g (per 100g).
  • Luontaisesti gluteeniton. (Tai voidaan sanoa näin, vaikka ei ihan pidäkään paikkaansa.) 
  • Enemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin muissa viljoissa. Runsaasti terveyteen vaikuttavia hyviä ominaisuuksia.
  • Kuoriosa sisältää viittä kahdeksasta välttämättömästä aminohaposta. Kauraleseissä on kuoriosa tallella, joten niitä kannattaa käyttää säännöllisesti.
  • Edistää ruoansulatusta ja ehkäisee ummetusta.
  • Parantaa kolesteroliaineenvaihduntaa ja tasaa verensokerin vaihteluita.

Tarkoituksena ei ole tehdä kaiken kattavaa selostusta ruoka-aineista tässä blogissa, mutta listaan kuitenkin ainakin muutamia ominaisuuksia, jotta muistuttaisin itseäni ja lukijoita siitä kuinka suuri merkitys syömällämme ruoalla on terveyteemme ja hyvinvointiimme. Listaamani ravintoarvot ovat aina Finelistä, ellei toisin mainita.

Ostokset

Hintojen seuranta on yksi tärkeä osa projektiani. Onko terveelliseen ruokavalioon tavallisella ihmisellä edes varaa? Oma ruokabudjettini on tällä hetkellä 5,50€/pv eli noin 165€/kk. Mihin se riittää? Sitä on tarkoitus tässä samalla selvittää ja siksi kirjaan ostokset erittäin tarkasti ylös ja seuraan budjetin riittämistä.




Ostoksilla kävin jo päivää ennen sunnuntaina ja ostin sekä kaurahiutaleita että kaurajyviä.
  • Pirkka Luomu kaurahiutaleet 850g 1,55€
  • Myllärin Ateriajyvät Kaura 500g 1,79€
Ostokset tekivät yhteensä 3,34€, joten hyvin varat riittivät. Nutrilettin keitto- ja pirtelöpussit ovat aika kalliita, noin euron per pussi, mutta en laske niitä mukaan tähän budjettiin. Tarkoitus on päästä niistä pian eroon ja todennäköisesti en niitä enää uusia ostakaan, vaan käytän vain nykyisen varastoni loppuun. 

Ateriat

Nyt päästäänkin päivän parhaaseen hetkeen eli ruoanlaittoon... njam!

Olen saanut ateriarytmini tasaiseksi ja päässyt eroon loputtomasta napostelusta nutripussien avulla. Syön viisi ateriaa päivässä ja aina samaan kellonaikaan (tosin tällä hetkellä erinäisistä syistä kellonajat ovat tästä poikkeavat, mutta pääsääntö on kuitenkin): aamiainen klo 9, lounas klo 12, välipala klo 15, päivällinen klo 18 ja iltapala klo 21. Muut ateriat korvaan täysin pusseilla (yksi pussi 120kcal), mutta päivällisellä syön normaalin noin 420 kalorin aterian. Näistä tulee yhteensä noin 900kcal. Kalorien laskemista teen näin alkuun, mutta ajan myötä siitäkin on tietenkin tarkoitus luopua. Aluksi se on kuitenkin hyödyllistä, jotta oppii paremmin tuntemaan eri ruoka-aineiden energiasisältöjä ja vaikutuksia omaan dieettiin. Finelillä on kätevä ruokapäiväkirja, johon voi kirjata syömisiään ja nähdä kertaheitolla niiden ravintosisällön. Luonnollisestikin vain suuntaa antavasti.

Päivälliseksi tein uunikaurapuuron kaurajyvistä ja juomaksi valmistin kaurahiutaleista niin sanottua kauramaitoa. Lisänä ei projektini mukaisesti mitään muuta, ei edes suolaa. Käytin puuroon 2dl kaurajyviä, litran vettä ja kauramaitoa ja haudutin sitä 175-asteisessa uunissa noin 2,5h. Se oli ihan syötävää, mutta tietenkin varsin mautonta verrattuna suolattuihin tai makeutettuihin puuroihin. Jaksoin syödä puurosta vain noin puolet. Kauramaidon tein liottamalla 2,5dl kaurahiutaleita vedessä yön yli ja sekoittamalla sen seuraavana päivänä blenderissä. En siivilöinyt juomaa, joten se oli aika paksua ja jauhoista. Osan kaurajuomasta käytin puuron nesteeksi ja mukillisen join aterialla. Sitä jäi vielä seuraavaan päivään.
Kaurapuuro uunissa.

Ei ehkä houkuttelevan näköistä, mutta ihan syötävää silti.
Puhdasta kauraa.
Vointi

Koko pussidieettini ajan olen voinut erittäin hyvin ja ollut energisempi kuin koskaan. Närästystä ei ole ollut lainkaan, mutta jonkin verran vatsakipuja ja suolistovaivoja on ollut, mutta ei lähellekään niin usein ja voimakkaasti kuin ennen dieettiä. Tänään kaurapäivän jälkeen olo on edelleen samalla tavalla oikein hyvä ja jaksan hyvin, vaikka päivällisateriani sisälsi vain vajaa 300kcal eli vähemmän kuin olisi pitänyt. En vain mitenkään jaksanut syödä koko puuroannosta, kun se oli niin iso. 

perjantai 1. toukokuuta 2020

Aloita tästä

Tämä blogini lähtee liikkeelle maailman erikoisimmalla ruokavaliolla. En tiedä miksi, mutta olen jo hyvin pitkään haaveillut tämän dieetin toteuttamisesta, vaikka se ei käytännön syistä ole koskaan ollut mahdollista. Nyt siihen kuitenkin avautui tilaisuus erään toisen dieetin ohella, joten päätin tarttua tilaisuuteen ja haastaa itseni.

Olen ollut jossain vaiheessa elämääni hyvinkin kiinnostunut terveydestä ja terveellisestä ruoasta ja kokeillut muun muassa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Vuosien saatossa opit kuitenkin pääsivät unohtumaan ja kaikenlaisen pulla-pizza-sipsi-napostelun jälkeen ylipainoa on kertynyt liikaa ja kroppa on alkanut osoittaa mieltään: vatsakipua, suolistovaivoja, närästystä, iho-ongelmia, väsymystä ja vetämättömyyttä.

Muutama viikko sitten aloitin erittäin vähäkalorisen dieetin, josta käytetään lyhennettä VLCD (very-low-calorie diet). Käytännössä toteutan sen Nutrilettin keitto- ja pirtelöpusseilla, joita ensimmäisten kolmen viikon aikana söin viisi päivässä. Dieettiä ei sellaisenaan saa jatkaakaan kuin sen kolme viikkoa ilman lääkärin tai muun asiantuntijan valvontaa. Pusseista kertyy kaloreita 600 ja niiden lisäksi saa syödä kasviksia ja pienen proteiinilisän 200 kalorin edestä eli yhteensä vuorokauden kalorimäärä on 800. Kuulostaa todella pieneltä, mutta voin vakuuttaa, että mistään nälkäkuurista ei ole kyse, sillä dieetin alussa päästään niin sanottuun ketoositilaan, jonka aikana ei - niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin - tunne nälkää. Tämä dieetti ei kuitenkaan ole blogin aiheena, vaan se ainoastaan antaa pohjan varsinaiselle projektilleni.

Varsinainen projekti

Aikomukseni on poistaa kerralla ruokavaliostani kaikki ruoka-aineet ja lisätä niitä sitten yksi kerrallaan per päivä. Älkää kysykö mistä idean olen saanut; en ole lukenut sitä mistään, vaan se on aivan oma hullu päähänpistoni. Kuten kerroin olen haaveillut tästä jo pitkään, mutta nyt saadessani perusravintoaineet mukavasti nutripusseista, minulla on mahdollisuus myös toteuttaa haaveeni.

Säännöt ovat yksinkertaiset: vain yksi uusi ruoka-aine per päivä. Vain vettä ei lasketa ruoka-aineeksi samoin kuin ei vitamiinitabletteja, joita siis saa alusta asti käyttää vapaasti. Myöskään nutripusseja ei lasketa, koska ne ovat osa perusdieettiäni ja antavat ikään kuin starttiapua uuden ruokavalioni omaksumiseen. Tiedän myös jo tässä vaiheessa, että pussit eivät aiheuta minulle mitään oireita, joten niiden sietokyky on tavallaan jo testattu. Tarkoitus on tietenkin luopua näistä pusseista vähitellen, mutta siitä lisää sitten tulevissa kirjoituksissani.

Tarkennukseksi vielä, että ruoka-aineilla tarkoitan raaka-aineita, joten esimerkiksi "leipä" ei ole tässä ruoka-aine, vaan jokainen leivän raaka-aine (jauhot, suola, hiiva, jne.) on erikseen yksi ruoka-aine. Kun kaikki raaka-aineet ovat päässeet yksi kerrallaan mukaan, voi leipääkin siis leipoa.

Kuvittele, jos joutuisit suljetuksi jonnekin ja sinulla olisi mahdollisuus tilata vain yksi ruoka-aine per päivä, niin mistä aloittaisit? Mitkä olisivat ensimmäisen viikkosi ruoka-aineet? Ne kaikkein kriittisimmät, joita ilman et kestäisi. Kuinka tärkeällä sijalla olisivat esimerkiksi kahvi tai suola?

Tervetuloa mukaan seuraamaan tätä maailman erikoisinta dieettiä!